Kommunen lyckas bättre än AF

Publicerad

Trelleborgs kommun vill själv ta hand om samtliga arbetsmarknadspolitiska åtgärder i kommunen under en fyraårsperiod. De anser att de har lättare än arbetsförmedlingen att få fram jobb.

Det finns sedan 2010 en Trelleborgsmodell för att få fram jobb till de arbetssökande vid sidan av arbetsförmedlingens arbete. Den bygger på ett intimt samarbete med det lokala näringslivet och har hittils varit lyckosam. I fjol fick 301 av 800 arbetssökanden jobb via kommunens arbetsmarknadsnämnd.

Dessa personer utgör cirka 30 procent av samtliga arbetssökanden i kommunen.

Bättre än AF

– Vi vill ta hand om alla som söker jobb under en försöksperiod på fyra år, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg.

 Idag uppvaktar en delegation med tre politiker och två tjänstemän politikerna i riksdagen. Cecilia Lejon är med i Stockholm idag och ska tillsammans med de lokala politikerna försöka få igenom sin ansökan. När svaret kommer vågar hon inte sia om.

På frågan om hon anser att de lokala företrädarna i Trelleborg är bättre än arbetsförmedlingen på att få fram jobb svarar hon:

– Ja, i många fall är det så.

Politiken styr

Arbetsförmedlingens informatör i Skåne, Lena Lithner-Soutkari, säger till Sydnytt att de inte vill uttala sig om Trelleborgs agerande i den här frågan.

– Det är politiska beslut som styr verksamheten, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.