Henrik Rönnquist Foto: Scanpix

Konstgallerist tar Pegida till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Proteströrelsen Pegida, som påstår att det pågår en islamisering av västvärlden, planerar sitt första offentliga möte i Sverige.

Initiativtagare är den före detta galleristen Henrik Rönnquist i Malmö som tillsammans med gatukonstnären och provokatören Dan Park är dömd för hets mot folkgrupp. Både Rönnquist och Park ska tala på mötet.

-Vi blir minst 200 personer men kanske så många som ett par tusen. Men det kommer nog ännu fler motdemonstranter, säger Rönnquist.

Enligt honom är den nystartade svenska grenen av Pegida sanktionerad av den tyska moderorganisationens ledning. I julas lade han upp ett upprop på Facebook som nu har 8 400 följare.

Där påstår han att den planerade manifestationen i Malmö är ”bokad och klar”. Men tillståndet är långt ifrån klart. Ansökan kom till polisen först i fredags.

-Och även gatukontoret måste få säga sitt, säger Helena Cruse på Malmöpolisens tillståndsenhet.

I Tyskland har Pegidas massmöten samlat tiotusentals deltagare. Men i den demonstration som nyligen anordnades i Oslo deltog bara ett 70-tal personer och cirka 200 i den enda som hittills anordnats i Köpenhamn. Antalet motdemonstranter i de två städerna var cirka 200 respektive 300.

Rörelsen har ansökt om demonstrationstillstånd på Stortorget i Malmö måndagen den 9 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.