Koppartjuvar stjäl från gravar

Uppdaterad
Publicerad

Flera anmälningar rörande stölder av koppar från kyrkor har gjorts under det gångna året. Nu kommer larm om att tjuvar även ger sig på gravarna, skriver Kristianstadsbladet.

Den senaste veckan har någon stulit brons och mässing från gravar i Degeberga. Efterlevande har upptäckt att utsmyckningar saknats på deras nära och käras gravar. Även minneslundar i skånska Degeberga och Everöds församling har angripits av tjuvarna.

-Tyvärr är det ganska många som är drabbade på våra kyrkogårdar, berättar Kai Wessberg, kyrkoherde i Degeberga och Everöds församling för tidningen.

Sedan januari har polisen i nordöstra Skåne fått in 32 anmälningar om brott mot griftefriden. Incidenterna rör både stölder och vandalisering, men dock räknas inte de stölder som drabbat enskilda gravar in i siffrorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.