Kraftigt framåt för SD i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

SD, MP och FI är EU-valets stora vinnare – också i Skåne. Men vad man röstar på skiljer sig stort beroende på var man bor.

I Lund, där över 60 procent av invånarna gick och röstade, skördade Miljöpartiet stora framgångar. Så också Feministiskt Initiativ. Men det var i stadsdelen Möllevången i Malmö som just FI kammade hem flest röster: här valde uppemot 32 procent att rösta på FI. Gudrun Schyman är inte förvånad.

– Det finns väldigt många aktiva feminister i Malmö, där har vi jobbat hårt. Nu har vi precis avslutat en valrörelse, men påbörjat en folkrörelse, säger hon.

Men tre kilometer från Möllevångstorget, i stadsdelen Holma, fick FI bara en procent av rösterna. Mönstret i många skånska kommuner är att där FI är små, är Sverigedemokraterna stora. I Sjöbo är partiet störst. 24 procent röstade på SD.

– Det känns fantastiskt. Exakt vad det beror på är svårt att säga, men jag tror att vår kampanj på riksnivå har gjort väldigt mycket, särskilt Jimmie Åkessons insats på slutet, säger Lars-Wilhelm Larsson, SD:s ordförande i Sjöbo.

En rondell och en motorväg skiljer Almgården från Herrgården i Malmö. Men skillnaden i hur man röstar här är större än så. 40 procent av Almgårdsborna röstade på Sverigedemokraterna – i Herrgården fick partiet inte ens en procent. Valdeltagandet på Herrgården är lågt, 22 procent – men det har ökat rejält sen förra EU-valet då inte ens femton procent röstade.

– Det har varit mer reklam nu. Man måste påminna folk flera gånger, de flesta kan inte läsa svenska, så det måste finnas information på flera språk, säger Falah Habib.

– Det är jätteviktigt att rösta, det är viktigt att veta vem som representerar Sverige i EU, säger Zeinab Bazzi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.