Foto: SVT

Hyresgästföreningen kräver granskning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala bostadsbolag runt om i landet registrerar känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Det kan svt avslöja idag. Främst handlar det om hyresgästers hälsotillstånd, men även skvaller, anonyma tips och uppgifter om hyresgäster som inte längre bor kvar.

År 2006 skrev Sverige allmännyttiga bolag, SABO, en branschöverenskommelse om vad för uppgifter privata och kommunala bostadsbolag får registrera om sina hyresgäster. Överenskommelsen skulle tillsammans med personuppgiftslagen garantera hyresgästers integritet.

Men nu, sju år senare, kan Västnytt avslöja att känsliga uppgifter om hyresgäster ändå noteras och antecknas runt om i landet. I flera fall så grova anteckningar att de bryter mot personuppgiftslagen.

Genom att söka efter 170 känsliga ord i elva kommunala bostadsbolags hyresgästregister, som har gemensamt att de använder sig utav samma dataprogram för sitt register – kallat fast2, har Västnytt kunnat få en unik överblick över vad bolagen noterar om sina hyresgäster. Och resultatet är tydligt:

Åtta av de elva bolagen antecknar känsliga uppgifter om sin hyresgäster. I som längst 15 år.

Alla slags noteringar

Det handlar bland annat om sjukdomar och hälsotillstånd. Att hyresgästen är:

Dement, deprimerad, alkoholist, missbrukar, har cancer, är glutenallergiker, har stroke, har ms, har njursvikt, är spelberoende, är sjukpensionär, har handeksem, är pyskiskt sjuk.

Personliga omdömen som ”otrevlig kille”, ”HG var väldigt otrevlig vid samtalet”, ”hyresgäst förvirrad”.

Skvaller om hyresgäster och deras vänner: ”dom har massa missbrukarkompisar som springer runt där dag som natt, dom langar alkohol till ungdomar...jag vill vara anonym” , ”fd sambo...ska numera a flyttat.....missbrukar...”

Gamla brottsuppgifter: ”Han sitter i fängelse” (från 2007), ”Polisanmälan mot...”(från 2009) ”Polisen ringt ang HG” (från 1997).

Facklig tillhörighet: ”Betalat till Kommunals A-kassa”.

”Beklämmande”

Och tips: ”Enligt x är x kriminell och utnyttjar x...”, som ibland är anonyma:  ”Anonym person ringt.... denna person säger sig veta att 1.a handshgs sambo tjänar pengar på att hyra ut för högre hyra än vad som är skäligt. Påtalar även att sambo är dömd för våldsbrott, spritsmuggling, skadegörelse mm. Tog emot hans åsikter utan att lova eller säga vad vi gör med detta”

– Det är direkt beklämmande. Konstigt att man överhuvudtaget gör det här. Det är häpnadsväckande att det fortfarande förekommer den här typen av registrering. Det är allvarligt, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

-  Det ska bara vara adekvat fakta som registreras. Och flera av dessa exempel är absolut inte adekvata.

Leif Jakobsson, (s) är ordförande för SABO.

– Det finns sånt man får lov att registrera och sånt man inte får lov att registrera. Och det man inte får lov att registrera ska inte stå i register, säger han

Hur känns det då att de kommunala bostadsbolagen har den typen av information i sina register

– De ska inte ha det.

Uppgifter från hyresgästerna själva

Totalt hittar Västnytt hundratals känsliga uppgifter i bolagens register. Flera av bolagen säger att känsliga uppgifterna är ett misstag, eller att det är information som hyresgästen själv velat informera om.

– Vi har inget systematiskt register av massa konstigheter utan det är så att några enstaka fall har dykt upp, säger Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden i Linköping.

– Vi registrerar inte sånt. Vi är inte till för det och vi ska inte registrera det. Det här ger mig en varningsklocka och att det här är något vi måste ta tag i och titta på, säger Kicki Björklund, vd på Sigtunahem.

– Hyresgäster ringer in för att meddela det här är för att de vill att vi ska veta det här, säger Åsa Hedenberg, vd för Huge fastigheter i Huddinge.

Varför skriver ni att någon till exempel är kriminell?

– Det är en klart otillåten notering som inte ska finnas.

Varför har den kommit dit då?

– Det beror på ren okunskap.

Vill granska på nytt

När Västnytt i början på året avslöjade att de kommunala bostadsbolagen i Göteborg registrerat känsliga uppgifter om sina hyresgäster, som längt i upp till tio år, polisanmäldes bolagen och Datainspektionen inledde en utredning som visade att bostadsbolagen brutit mot lagen. Nu vill Hyresgästföreningen att även de åtta bolag som Västnytt nu granskat ska utredas.

-  Datainspektionen är tillsynsmyndighet och kan agera, säger Susanna Skogsberg.

När det gäller sjukdomar och hälsotillstånd så är det i flera fall tydligt att informationen kommer från hyresgästen eller granne. Dock går det inte att visa att hyresgästen velat få den känsliga uppgiften, som den delat med sig vid till exempel ett samtal, registrerad i bolagets dator – och sparad i flera år.

Men Västnytts granskning visar att det finns en hyresgäst i Stångåstaden i Linköping som vetat vad bolaget registrerar. I ett mail, som han skrivit och som har registrerats, går det att läsa:

”Ni har väl något register där ni kan se hur jag skött mig sedan jag flyttade till Stångåstaden”.

Vilka regler gäller?

Personuppgiftslagen (PUL):

Känsliga uppgifter är sådana som avslöjar:

Ras eller etniskt ursprung

Politiska åsikter

Religiös eller filosofisk övertygelse

Medlemskap i fackförening

Hälsa eller sexualliv (till exmpel sjukfrånvaro, graviditet, läkarbesök)

Enligt 21 § personuppgiftslagen är det förbjudet för andra än myndigheter att behandla personuppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott, domar i brottmål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa frihetsberövanden. Av förarbetena till personuppgiftslagen framgår bland annat följande. En uppgift om att någon har eller kan ha begått något visst brott utgör en uppgift om lagöverträdelse, även om det inte finns någon dom eller motsvarande beträffande brottet.

Branschöverenskommelsen om störningar:

En uppgift om störning som inte inom viss tid från det att den antecknades föranlett

Hyresvärden att vidta någon åtgärd för att få hyresförhållandet att upphöra bör därför raderas.

Som riktmärke bör gälla att störningsanteckningar äldre än två år inte bör förekomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.