Foto: Hans Larsson

”Varför har ingen hittat det på 20 år?”

Uppdaterad
Publicerad

20 barn på förskolan Lille Mats i Broby tvingas flytta. Det cancerframkallande medlet kreosot har upptäckts i väggarna. Efter två decennier.

Det är på förskoleavdelningen Saltkråkan som det har upptäckts kreosot i väggreglarna.

I åratal har byggnaden undersökts på grund av dålig lukt som nu visar sig komma från kreosot.

– Vi är jätteglada att de har upptäckt var lukten kommer ifrån, säger Marie-Louise Hjortenbrink, barnskötare på Lille Mats förskola.

Kreosot klassas som cancerframkallande och innehåller flera ämnen som är hälsofarliga. Kreosot används för att impregnera trä och skydda mot röta och skadedjur.

Enligt dagens regler får kreosot inte användas inomhus. På Kemikalieinspektionens hemsida framgår vad som gäller för användning av kreosot.

– Vi har inga indikationer på att varken barnens eller personalens hälsa har påverkats säger Bengt Gustafson, produktionschef i Östra Göinge kommun.

Barnen som går på Saltkråkan fick  på måndagen flytta till förskolan Åvillan. Avdelningen Saltkråkan från 1973 ska nu saneras eller alternativt rivas.

Kvar i luften, som en efterhängsen doft, finns frågan om varför kreosoten upptäckts först nu, efter snart 20 år.

– Vi undrar varför ingen har hittat det tidigare, säger Bengt Gustafson, produktionschef i Östra Göinge kommun.

Fastighetskontoret ska nu undersöka vem som möjligen kan hållas ansvarig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.