Krisåtgärder sätts in på BB

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sydnytts avslöjande om situationen på förlossningen i Malmö gjorde inspektionen för vård och omsorg i dag en oanmäld inspektion där. Barnmorskornas rop på hjälp har också lett till att Region Skåne sätter in krisåtgärder.

Från och med i dag kommer personalen vara tvungen att bryta sina sommarledigheter.

Sydnytts larm om att personalen anser att det finns patientsäkerhetsrisker på BB ledde till att inspektionen för vård och omsorg i dag skickade tre inspektörer till förlossningsavdelningen i Malmö.

BB-krisen

– Vi har fått signaler från medierapporteringen om att personalen och chefer är bekymrade för patientsäkerheten. Därför tyckte vi att det finns skäl för en granskning på BB, säger Eva Hansson, enhetschef på inspektionen i Malmö.

Situationen är ohållbar

Från och med i dag går Region Skåne in i en krisberedskapssituation när det gäller förlossningsvården i hela Skåne.

– Jag förstår att det inte är särskilt populärt, men jag tror att personalen har förståelse för att det är bättre att bryta sin ledighet än att sätta gravida, barn och personal i en situation som är ohållbar, för det är inte acceptabelt, säger divisionschef Anders Dybjer, som varit med och formulerat planerna för krisåtgärderna.

Förutom att bryta semestrar ska samordningen mellan avdelningarna bli ännu bättre, för att se var och när det finns lediga platser. Man ska även försöka få barnmorskor som jobbar på andra avdelningar att stärka upp på förlossningen.

Inte tillräckligt för personalen

Men enligt personalen på förlossningen i Malmö, som Sydnytt pratat med i dag räcker det inte. De menar att underbemanningen är ett direkt resultat av det anställningsstopp som råder inom skånsk sjukvård.

– Min bedömning är att det inte har något att göra med anställningsstoppet, eftersom det inte innebär några hinder att anställa sommarvikarier. Däremot är barnmorskor, och annat sjukvårdspersonal med så specifik kompetens, ofta inte beredda att ta jobb bara för några månader. Därför är det svårt att rekrytera om man inte erbjuder tillsvidareanställningar, och där har det ju funnits en restriktion, säger Anders Dybjer.

I förra veckan slog barnmorskor på förlossningsavdelningen i Malmö larm i Sydnytt om att de, på grund av underbemanningen, inte kan utföra sitt arbete på ett säkert sätt. Och de åtgärder som Region Skåne nu sätter in är inte på något sätt långsiktiga lösningar, det handlar mer om att släcka bränder, enligt Anders Dybjer.

– Kortsiktligt hoppas jag att det här kommer att underlätta. Men det är en krislösning som vi inför nästa sommar måste jobba för att inte hamna i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB-krisen

Mer i ämnet