Krislarm på flera Skånesjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Av de svenska sjukhus som gått in i beredskapsläge den senaste tiden så ligger hälften i vårat område. I Helsingborg har läget varit värst.

Det visar en kartläggning som Svenska Dagbladet har gjort.

Det handlar om sjukhusen i Karlskrona, Malmö och Lund som gått in i stabsläge.

På Helsingborgs lasarett gick man under några dagar i januari, 2–3 dagar precis efter storhelgerna, in i förstärkningsläge, som är nästa steg på krisskalan.

Några patienter skickades till andra sjukhus och några fick ligga kvar på akuten. Även operationer stoppades.

– Det känns mycket dåligt att behöva ta till det. Man skäms när man måste ställa in operationen. Men medicinskt var det aldrig någon fara, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund som Helsingborgs lasarett ingår i, till Svenska Dagbladet.

Orsaken är personalbrist, stängda vårdplatser och överbeläggningar – och effekten blir att operationer stoppas och att patienter måste skickas till andra sjukhus.

– Ska man vara riktigt ärlig så har vi nog stabsläge både i Malmö och Lund så frekvent att man har normaliserat det som tidigare ansågs vara en extrem situation, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, till Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.