Polisinsats mot människosmuggling möter hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

På måndag börjar Skånepolisen i ett EU-samarbete att kartlägga papperslösa och människosmugglare. En insats som nu får kritik.

Papperslösa och människosmugglare ska kartläggas i den EU-gemensam polisaktion som startar på måndag och pågår i två veckor.

Fel fokus, anser Flyktinggruppernas riksråd (Farr). EU-länder och länder i Schengenområdet borde i stället jobba för att skapa lagliga vägar till Europa för asylsökande.

”Utlämnade till flyktingsmugglare”

Eftersom det inte finns några lagliga vägar att komma till Europa så är människor utlämnade till flyktingsmugglare. Det är ett problem eftersom de är i en väldigt sårbar och skör situation, säger Disa Helander i styrelsen för Farr.

Farr föreslår exempelvis att visumtvånget slopas för människor från ett land där det bryter ut en våldsam konflikt och att en asylansökan ska ses som ett giltigt skäl till att bevilja visum.

– Eftersom man måste befinna sig i det land där man söker asyl så är det i dag flyktingsmugglare som ser till att människor faktiskt kan komma till Europa, säger Disa Helander.

Kritik från svenska EU-parlamentariker

Från politiskt håll kommer kritik från Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet.

Vänsterns EU-parlamentariker Malin Björk och Christina Höj Larsen menar att arbetet riskerar att slå mot redan utsatta människor på flykt från krig.

I en artikel på SVT Opinion kallar hon operationen ”ytterligare en sten i muren runt Fästning Europa”.

Skånepolisen försvarar insatsen

Men polisen i Skåne försvarar arbetet och menar inte att det är fel fokus att kartlägga papperslösa och människosmugglare. Även om det ofta är den enda tillgängliga vägen in i EU-länder och länder anslutna till Schengenavtalet för människor i nöd.

– Ja, det kan så vara. Men vi måste jobba och verka mot människosmugglingen. Vi ser att när de tar in dem i Schengenområdet är det ofta över oerhört farliga vägar. Det är ju helt oacceptabla förhållanden och vi kan inte stillasittande sitta och titta på. De tjänar ju stora pengar på detta, säger Petra Stenkula, biträdande chef vid länskriminalpolisen i Skåne, till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.