Kritiken växer mot Haddiles utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer mot beslutet att utvisa tvååriga Haddile från Broby till Frankrike.

Kritiken växter mot Migrationsverkets beslut att utvisa en tvååriga Haddile från Broby till Frankrike. Nu vill flera riksdagspartier och Unicef att lagen ändras så att barnkonventionen införs.

Vänsterpartiet riktar stark kritik mot regeringen för att lagen inte redan har ändrats. Christina Höj Larsen (V), flyktingpolitisk talesperson, säger att partiet flera gånger har motionerat om ändringar, men då enbart fått stöd av S.

Utvisningen av Haddile

-Regeringen, numera tillsammans med Miljöpartiet, säger gång på gång nej till helt rimliga och nödvändiga ändringar. Så länge de gör det har de ansvaret för varenda unge.

Även MP, som säger sig vara för en lagändring, kritiseras av V. Skälet är att MP tidigare har röstat mot en ändring av begreppet. Enligt Maria Ferm beror det på att MP tvingats kompromissa inom partiets migrationspolitiska uppgörelse med regeringen.

Partiet har ett ansvar att prioritera formellt inflytande, säger hon.

-Annars är det bara en plakatpolitik som inte betyder någonting. Det är mycket viktigare för oss att åstadkomma något på riktigt än att bara säga rätt saker utan att det blir verklighet, säger Ferm till TT.

Ett antal riksdagspartier är också kritiska mot den regel som säger att det i flickans fall krävs ”synnerligen ömmande omständigheter” för att hon ska få stanna.

-Begreppet synnerligen ömmande omständigheter är något som tolkas alldeles för snävt, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm till TT.

Även Sverigedemokraterna öppnar för att utreda en lagändring.

-Det är absurt att en tvååring som har fosterföräldrar som är villiga att ta hand om henne ska riskera att hamna på ett barnhem i Frankrike. I sådana fall måste man kunna göra undantag, säger partiets gruppledare, Björn Söder till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet