Kronborgs slott blir som nytt

Uppdaterad
Publicerad

En av Öresundsregionens största turistattraktioner är Kronborgs slott i Helsingör. Just nu pågår en genomgripande och flerårig renovering

Byggnadsställningar dominerar för närvarande bilden av Kronborgs slott. Hantverkare arbetar för fullt högt uppe och långt nere. Det är mycket som ska repareras.

– Ja vi måste passa på så att vi inte går i vägen för varandra. Det händer mycket, och det ska det ju, säger Uffe Kjerulf, tillsynsman på Kronborgs slott.

Han vet vad han talar om. Han övervakar hela området med vallgrav, broar och 30 byggnader med en sammanlagd golvyta på 30 000 nästan kvadratmeter.

– Vi gör av med åtminstone 20 miljoner kronor om året på att underhålla det som finns och återskapa på nytt, säger han.

Del av muren från 1680

Den metertjocka kronverksmuren har man arbetat på i mer än åtta år. Den är en och en halv kilometer lång. En del av den byggdes på 1680-talet.

– Det sägs att det var omkring 3 000 man som arbetade med den i två år, säger han.

Och visst behöver den gamla muren en renovering, även om dåtidens tegel är faktiskt mera solitt än dagens.

– Jo, det är skillnad. Det går inte slå sönder dem, säger muraren Martin Hvid och knackar en sten mot murarbordet.

Ny specialtillverkad sten fraktas hit från Jylland. Men så mycket som möjligt av det gamla bevaras.

Tunga sandstensfigurer

På ett annat ställe av slottet, på 25 meters höjd är andra igång med att ta bort delar av trapptornet. Taket har tagits bort. Nu ska det återskapas. Och det ska också de flera hundra kilo tunga sandstensfigurerna som satt på taket. Nu har de tagits ned. De står utanför slottets stenhuggeri som modeller för de nya som man nu tillverkar. Och även om figurerna sitter så högt att det är svårt att se detaljerna arbetas det med stor precision.

– Vi återskapar dem med en tolerans på en till två millimeter beroende på var det är. Om det gäller ansikten och ögon är det större precision, säger stenhuggaren Jacob Jensen.

Kronborgs slott är ju världsberömt, inte minst genom Shakespeares Hamlet, och det finns med på FN:s världsrsvslista.Så det är speciellt för de som arbetar här.

– Det är ju spännande. Det är ju vårt kulturarv vi håller vid liv, säger muraren Nils Aage Nielsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.