Kronofogden får ta hand om tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet tiggare i Skåne kommer att öka sedan Danmark börjat köra bort dem från gator och torg. Det säger chefen för kronofogdens avhysningsavdelning.

Detta i sin tur kommer att leda till att kronofogden i Sverige får mer att göra..

– Jag skulle bli förvånad om det inte bidrar till fler avhysningar som vi får hantera, framförallt i Skåne, säger kronodirektör Sven Kihlgren.

Uppdrag köra bort

I somras gav danska politiker polisen ett särskilt uppdrag att köra bort utländska tiggare och hemlösa.

– När det blir känt minskar antalet och man väljer ett annat land, som Sverige, sa danska folketingsledamoten Trine Bramsen (S) i en intervju med Ekot.

Danska politiker hoppas alltså kunna exportera ett problem – och chefen för kronofogdens avhysningar i Sverige tror att den taktiken får avsedd effekt.

Tältläger förbjudna

Sverige har inte – som Danmark – något förbud mot tiggeri. Däremot är det förbjudet att slå upp tältläger.

Allemansrätten ger bara rätt att tälta två dagar på annans mark, och allt fler kommuner ber nu kronofogden om hjälp med avhysning. Senast Helsingborg, som jämför tälten i Pålsjö skog med en markockupation.

– Formellt är det vad det handlar om. Man är på någon annans mark och har inte rätt att vara där, säger Sven Kihlgren.

Går ut över annat

Kronofogden märker redan nu att denna typ av ärenden ökar – vilket i sin tur går ut över andra arbetsuppgifter.

– Andra ärenden får prioriteras ner för att vi ska kunna hantera det. Vi vill göra det på ett bra sätt, så att det blir värdigt för personerna som måste flytta på sig, säger Sven Kihlgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.