Krysskampanj splittrar Malmös socialdemokrater

Uppdaterad
Publicerad

Med bara veckor kvar till valet har en konflikt blossat upp kring Malmös socialdemokraters riksdagslista. Emil Svensson, nummer sex på listan, anklagas för att bedriva en otillåten personvalskampanj med stöd från flera fackförbund.

Det är Malmö arbetarekommun som reagerat på en affischkampanj för Emil Svensson i Malmö under sommaren. Kampanjen har bedrivits av den fackliga samarbetsorganisationen 6F, där fem LO-förbund ingår. Enligt Malmös socialdemokraters ledning bryter den mot den kandidatförsäkran som Svensson skrivit på om att allt stöd till en kandidat ska redovisas.

– Det är ju självklart inte bra. Jag tycker det är extremt viktigt att man i en valrörelse är öppen med de bidrag som kommer in till politiska partier, säger Joakim Sandell, ordförande i Malmö arbetarekommun.

Affischerna med Emil Svensson satt uppe i Malmö under två veckor i juli. Svensson själv vill inte ställa upp på någon intervju, men säger till Sydnytt att han inte ser 6F-kampanjen som en personvalskampanj, att han inte mottagit något stöd och att han själv inte behöver redovisa någon finansiering. Men Malmö arbetarekommun håller fast vid kritiken.

– Enligt min bedömning så är den inte i enlighet med kandidatförsäkran, och i och med det är det ingen kampanj jag kan ställa mig bakom, säger Joakim Sandell.

Godkänns på andra håll

Liknande affischer används runt om i Skåne och i övriga landet med lokala namn. Kampanjen är utformad och klubbad centralt av 6F som i Skåne representeras av bland annat Byggnads Skåneordförande Jonas Sjöberg. Enligt honom har man ingen annanstans mött reaktioner som de i Malmö, och han säger att kampanjen för Emil Svensson omöjligen kan ha kommit som en överraskning.

– Detta har man vetat om i drygt nio månader. Det känns ju som att antingen har man trampat någon på tårna eller så är det någon som agerar i rent egenintresse, säger Jonas Sjöberg.

Arbetarekommunens ledning tror inte att oenigheten hittills kommer att påverka den pågående valrörelsen. Joakim Sandell har löpande kontakt med Emil Svensson och hoppas att han framöver kommer att leva upp till sin kandidatförsäkran. Men enligt facket kommer Emil Svensson-kampanjen att fortsätta.

– Detta är en 6F-kampanj, som är beslutad och som vi utför. Och tänker fortsätta att utföra, säger Jonas Sjöberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.