Kom till kungahuset som 25-åring Foto: Erland Vinberg / TT

Kunglig filmskatt säljs på Blocket

Uppdaterad
Publicerad

Staffan Bengtsson i Lund sitter på en liten filmskatt – och nu är den till salu och allra helst ville han sälja till kungen.

I 50 år jobbade hans farbror Ebbe för kungahuset som chaufför, kammartjänare, hovlakej och inte minst som privat hovfotograf. Totalt blev det 60 000 bilder och 6 000 meter film. Nästan allt detta är numera i kungafamiljens ägo, men åtta stycken 16-millimetersfilmer behöll farbrodern för sig själv. Prinsessor som plaskar i badet, en skara kungabarn på cykeltur – ett smått unikt material.

Staffan Bengtssons pappa fick senare ta över filmerna och därefter han själv.

-Det är en skildring av kungafamiljens privata liv när kungen och hans systrar var små.

Själv har han använt delar av materialet i boken ”Kungens älskade hovlakej”, som handlar om farbrodern Engelberth Bengtsson med den ovanliga yrkesbanan. Nu tycker han inte att han behöver filmerna längre – och väljer därför att annonsera ut dem på Blocket för 10 000 kronor styck. Han har varskott kungahuset brevledes, men ännu inte fått någon respons därifrån.

-Min högsta önskan är att kungen ska köpa dem och återföra dem till familjen där de hör hemma, så att ingen annan lägger beslag på dem och gör något dumt.

Kom till kungahuset som 25-åring

Engelberth Bengtsson, som kallades Ebbe, kom till hovet som 25-åring år 1922. Ursprungligen kom han från en bagarfamilj i Malmö.

Uppgiften de första åren var att vara privatchaufför åt nuvarande kungens far, Gustaf Adolf, framför allt till och från skolan. Han fick jobbet sedan hovet vänt sig till Svea Livgarde, där han gjort lumpen, för att få tips om en lämplig person.

Han hade olika uppgifter genom åren, bland annat som kammartjänare, hovlakej och hovfotograf.

Totalt blev det 50 års tjänstgöring hos hovet, 1922 – 1972.

Källa: Staffan Bengtsson, brorson till Engelberth Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.