Kuratorn som började filma

Uppdaterad
Publicerad

Jassim Ahmadi är grabben som strulade i skolan. Men på grund av en enda lärare vaknade han upp och började plugga. Nu arbetar han som skolkurator på Rosengårdsskolan.

Nu har han gjort en film om sitt liv och sitt sätt att inspirera barn. Filmen heter ”din röst ska eka!”

Jassim Ahmadi har blev färdig socionom 2011. Förra hösten började han som kurator på Rosengårdskolan och han jobbar dagligen med barnen och försöker hjälpa, lyssna och inspirera.  Att börja jobba på Rosengårdskolan var som att hitta hem.

Har det bästa av två världar

– Jag vill vara på en plats där jag behövs som mest.Därför valde jag att komma tillbaka till Rosengård. Jag startade här också, jag växte upp här. Min fördel är att jag har det bästa av två världrar. Jag har det här underklasstänket och jag har det akademiska tänket. Sen har jag arabiskt ursprung och kulturkompetens från Rosengård och jag försöker kombinera det i bemötande av människor.

Nu har han gjort en film om sin resa. Om den tuffa uppväxten, den struliga skolgången, gänget, lockelserna och hans väg till en mening. Filmen heter ”Din röst ska eka”.

– Denna filmen är lika mycket till barn som till vuxna. Hela titeln- ”din röst ska eka”- handlar om att jag tror på att vi har alla en röst inuti oss som pratar till oss. Som säger vad vi ska göra, vad vi är ämnade för, vad vårt syfte är med livet. Vi vill med den här filmen ge ett hopp. Det finns vägar till lycka och harmoni och du kan bli allt du vill bli. Och när man kämpar och arbetar för att komma till sin fulla potential så är man lycklig.

Lärare blev vändpunkt

I filmen tar Jassim kontakt med läraren som såg honom när han behövde det som mest. En dag i sjuan var han inne på biblioteket och välte ner en massa böcker. Läraren Primrose Duvander kommer på honom och ber att få prata.  Och det blev en vändpunkt för Jassim.

– Hon började gråta och när hon började gråta så säger hon: Jag är besviken på dig för jag hade förväntat mig mer. Och det är där nyckeln ligger. När vi förväntar oss mer av någon så kommer de också prestera mer. Hon tände en lampa som sa att : Jassim du kan bättre. Jag var en bråkstake, ställde till det. Det var inte så roligt att ha mig med på lektionerna men när hon såg nåt annat så fick hon mig att omdefiniera mig själv och det var starten på allt och därför bär jag med henne alltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.