Kvitterkonsert för miljön

Uppdaterad
Publicerad

Märkliga ljud studsar mellan valven.

Konserten arrangerades på söndagen i Allhelgonakyrkan i Lund för att uppmärksamma miljöfrågorna. Naturskyddsföreningen ligger bakom arrangemanget; en fågelkonsert med hjälp av en kyrkorgel och en datororkester.

Johan-Magnus Sjöberg är sedan många år organist i kyrkan och bakom de stora orgelpiporna visar han hur ett tunt fågelkvitter kan låta.

Gigantisk klocka

I Naturskyddsföreningens pressutskick frågas det hur en vårdag i skogen kommer att låta om femtio år.

– Vi tar det för givet att fågelsången ska finnas för evigt, vi vill ha den illusionen. Här har vi omöjliggjort det genom en gigantisk klocka som tickar ner till noll.

På en stor skärm framför koret projiceras en digital klocka som startar på 50 minuter och tickar ner till noll, så lång är följaktligen konserten.

Till grund för musiken ligger ett verk av den franske kompositören Olivier Messiaen som ofta utgick från fågelsången i sin musik.

Datorer och nostalgi

Runt om i kyrkan finns medlemmar i en så kallad Datororkester som svarar och samspelar med organisten.

– Växelspelet går till så att vi spelar in orgeln och bearbetar den och spelar upp den efter orgeln, säger Daniel Hjorth från Malmö Mobila DatorOrkestern.

För Johan-Magnus Sjöberg är detta ren och lycklig nostalgi.

– Det här känner man igen från 60- och 70-talet då man experimenterade på ett annat sätt än idag. 

Naturskyddsföreningens Tobias Lund säger att man utan att vara övertydliga vill väcka opinionen genom denna enda konsert.

– Det här har vi aldrig gjort förut.

Daniel Hjorth skrattar när han säger att detta är en symfoni av blandad musik.

– Det är en upptäcktsresa som man inte vet hur den slutar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.