Låg tillit i Klippan

Uppdaterad
Publicerad

Skåningarna litar minst på människor enligt en ny undersökning som gjorts av bland annat socialstyrelsen. Utsatthet, arbetslöshet och kriminalitet är några av förklaringarna till misstron som är störst i skånska Klippan.

I Västerbotten uppger bara 18 procent att de inte litar på sina medmänniskor. I Skåne är den siffran betydligt högre. Hela 32 procent säger sig ha låg tillit till andra.

Enligt forskningen finns det flera orsaker till Skåningarnas misstro. Dels fler arbetslösa och ekonomiskt utsatta. Dessutom en hög grad av segregation.

I botten på tillitslistan återfinns hela tio Skånska kommuner. Och längst ned av alla ligger Klippan. Men jämfört med invånare i de flesta av jordens länder ligger även Klippanbornas tillit på en hög nivå. I till exempel Brasilien är siffran betydligt lägre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.