Lägre cancerrisk hos laktosintoleranta

Uppdaterad
Publicerad

Laktosintolearanta löper lägre risk att risk att drabbas av cancer. Men forskarna vågar inte slå fast att orsaken är att mjölken i sig är en riskfaktor.

Häromdagen slog forskare i Uppsala larm om att mjölk ökar risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.

Nu publicerar forskare i Lund en rapport som visar att laktosintoleranta löper lägre risk än andra att drabbas av lung-, bröst- och äggstockscancer.

–  De minskade riskerna för cancer kunde inte påvisas i laktosintoleranta personers familjemedlemmar, vilket tyder på att skyddet mot dessa cancerformer kan relateras till deras diet, skriver Jianguang Ji, docent vid Lunds universitet och forskare vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö, i ett pressmeddelande.

Han betonar dock att det av resultaten inte går att dra slutsatsen att mjölken i sig skulle vara en riskfaktor. Andra tänkbara förklaringar skulle kunna vara ett högre kaloriintag bland mjölkdrickarna eller eventuella skyddande effekter hos växtbaserade mjölkdrycker.

Studien omfattar 22.788 personer i de svenska slutenvårds- och öppenvårdsregistren. Förekomsten av de tre cancerformerna var markant lägre hos laktosintoleranta personer. Deras föräldrar och syskon däremot hade en risk i nivå med övriga befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.