Foto: SVT

Läkaren som bytte väg

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett långt yrkesliv som kirurg tyckte Åke Lasson i Lund att det var dags ge plats åt den ungdomsdröm som aldrig ville ge med sig.

Nu har han romandebuterat med om bok om livet, döden och läkares mänsklighet.

I trettiofem år har han skurit bort och rättat till sådant i våra kroppar som vill hindra oss från att fortsätta leva. Och han har trivts bra med kirurgyrket.

– Det har gett mig så otroligt mycket att träffa alla patienter. Att komma människor så nära, säger Åke Lasson.

”Varje vecka har jag tänkt börja”

Men med bara några år kvar till pensionen, och upptäckten av att den sjukvårdsorganisation han arbetade i flyttade honom allt längre bort från patienterna, gjorde sig en annan längtan påmind.

– I flera år har jag haft på min att-göra-lista att börja skriva. Och varje vecka har jag tänkt börja. Men varje vecka har punkten stått kvar, utan att jag gjort det.

Vändningen kom efter att Åka Lasson fick vetskap om Författarskolan på Lunds universitet.

– Jag ringde och frågade om man fick söka trots att man fyllt sextio. Det fick man.

Skriver om den oförutsägbara döden

Och nu har han kommit hela vägen fram. ”Blicken” är en bok som tar upp de mest brutala delarna av en kirurgs vardag. Bland annat det svåra i att berätta för en människa att hon ska dö. Och om den död som har en tendens att komma när vi minst anar det. Boken handlar också om vad alla dessa existensiella utmaningar ställer för krav på läkaren som människa.

– Jag tror att de som läser den kanske kommer tänka att läkare också är människor av kött och blod. Att vi kanske har olika utgångspunkt, men innerst inne är precis likadana, säger Åke Lasson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.