Läkarstudenterna hotar med strejk

Publicerad

Framtidens läkare kommer bli färre och sämre om nedskärningarna inom vården i Skåne får fortsätta. Det menar läkarstudenter som i en debattartikel i tidningen Lundagård uppmanar till strejk för att få politikerna att förstå hur allvarligt läget är.

Vi är på CRC, Clinical Research Centre i Malmö, forskningscentrat för läkarstudenter. Här pluggar Marcus Lindsköld och Sten Axelson Fisk som båda oroas över hur nedskärningarna inom vården påverkar läkarutbildningen. Något de redan märkt av.

– Det handlar bland annat om kompetensflykt. Många av de mest kompetenta läkarna som har valmöjligheten att söka sig till ett annat sjukhus, de har ju valt att göra det, säger Sten Sten Axelson Fisk.

Stressig miljö hindrar

Marcus Lindsköld håller med och tillägger att den stressiga arbetsmiljön för läkarna gör att de inte kan prioritera sina studenter.

– Vid vissa tillfällen får studenter gå hem från kliniken för att handledaren inte har tid med dem, säger han.

Föreslår endagsstrejk

I en debattartikel i tidningen Lundagård föreslår Marcus, Sten och ett tjugotal andra studenter en endagsstrejk med protester utanför sjukhusen och en manifestation på kvällen för att få fler att uppmärksamma vad som håller på att hända med den skånska vården. För fortsätter det så här kommer framtidens läkare vara betydligt sämre utbildade än dagens.

– Absolut! Som sjukhusen håller på att utvecklas nu där det är en jättestressig arbetsmiljö och underbemannat så är det uppenbart att det också kommer gå ut över den miljö där vi ska lära oss vårt yrke, säger Sten.

”Patienter självklart val”

– Om man som personal ställs inför situationen att välja mellan att lägga tid på sina patienter eller studenter, så väljer man självklart patienterna, säger Marcus.

Sten fyller i:

– Det är det valet vi inte tycker att någon läkare ska tvingas till.

I februari kommer läkarstudenternas kår, Medicinska föreningen, besluta om en eventuell strejk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.