Läkemedel förorenar det skånska vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt projekt ska analysera hur medicinanvändningen påverkar våra hav och vad man kan göra åt det.

– Vi är dåliga här, vi toppar ligan över mängden läkemedel i vattnet. Och det kan bero på befolkningsstruktur, som till exempel i Simrishamn, där det bor en stor del äldre befolkning. Och det vet vi, att äldre människor äter mer läkemedel, säger Ann-Marie Camper, projektledare på Skånes hav och vatten som är bidragstagaren från EU.

Alla läkemedel som vi stoppar i oss kommer på ett eller annat sätt ut i havet. Men vilken påverkan det har vet man inte exakt. Men det är bland annat det som projektgruppen ska utreda, och hur man får bukt med problemen. De får 1,5 miljoner kronor i EU-bidrag och samma summa i arbetstid av Simrishamn kommun och Region Skåne.

– Det går i princip att få bort allting som hamnar i reningverken, men det är dyrt, och vi måste ha olika typer av processer efter varandra. Och det kostar så mycket pengar att det inte finns någon kommun som har råd med den investeringen. Så då får vi vara lite finurliga, säger Ann-Marie Camper.

”Knaprar hellre en tablett”

Det är EU som ligger bakom bidraget till Marint Centrum i Simrishamn. Fram till slutet av nästa år ska man försöka vända den negativa trenden. En del kan vi var o en göra genom att lämna överblivna läkemedel till apoteket istället för att spola ner dom. Men det handlar och om samhällssturkturer.  

– Det finns många faktorer i samhället som kommer att styra hur mycket läkemedel som vi faktiskt får i vattnet. En sak som man har sett är en kraftig ökning av läkemedel som inflammationshämnande och smärtstillande. Och det hör ihop med hur många karensdagar vi har, för folk vill inte missa sin inkomst. Utan de knaprar hellre en tablett och går till jobbet istället för att vara hemma och bli frisk, säger Ann-Marie Camper.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.