Landskrona – Gamla recept väcker minnen

Uppdaterad
Publicerad

Hembakat är bättre än köpekakor! Det tycker man i alla fall inom äldreomsorgen i Landskrona. Där har de äldre letat fram sina gamla kakrecept och gett ut en egen kakbok!

Varje kaka är en berättelse av minnen, smaker och dofter. Cabaretkaka, Chokladdrömmar, Ett-två-tre-kakor...

-Ett-två-tre-kakor är mitt allra första kakrecept. Ett hekto socker, två hekto smör och tre hekto mjöl. Ett gott och billigt recept. Och jag ältar degen på gammaldags vis, med händerna på bakbordet. Det tycker jag funkar bäst! säger Elsie Håkansson, 83 år, en av damerna i kakcirkeln.

”Gamla tanter bakar gamla recept” heter kakboken, som förra året började som ett projekt inom äldreomsorgen i Landskrona.

Elsie och Anna är två av tanterna som tillsammans med ett 50-tal andra äldre och deras anhöriga, har samlat in över 200 recept från trakten.

Det senaste året har de provbakat och provsmakat alla möjliga kakor från förr.

-Jag har haft en mor som var bra på att baka, det kan du tro. Men hon bakade mest utan recept. Hon tog lite av varje och blandade ihop. Måfå-kakor, kallade vi dem, säger Anna Jonasson, 85 år, kaktant.

-Min tanke var att skapa ett nytt nätverk. Kakcirkeln är ett sätt att komma ur ensamheten. Ofta behöver man ta steget ut ur lägenheten. Sen har det oväntat nog börjat ringa folk som vill ha kakboken! säger äldrepedagogen Maria Colberger, som både är initiativtagare till projektet och fotograf i boken.

De är alla förvånade över hur efterfrågade deras gamla kakrecept har blivit. Första upplagan av boken är redan slutsåld och nu bakar de inte bara till sig själva utan även till andra mötesplatser och caféer.

Elsie kommer med kaffe till Anna som just har trillat färdigt en plåt med chokladdrömmar.

-Vill du ha en kaka till kaffet också? frågar Elsie.

-Tack, gärna! säger Anna och skrattar.

Recept ur kakboken ”Gamla tanter bakar gamla recept”:

ETT-TVÅ-TRE-KAKOR

1 dl socker

200 gram smör

300 gram vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

Alla ingredienserna arbetas samman på bakbordet. Forma en rulle i lagom tjocklek. Pensla med uppvispat ägg. Rulla i pärlsocker. Skär i lagom skivor. Till detta recept kan du även använda en så kallad savaspruta. Kakorna skall gräddas i 200 grader i 8-10 minuter.

CHOKLADDRÖMMAR

ca 50 st

100 gram smör

3 dl socker

1 dl rapsolja

4 1/2 dl vetemjöl

1 tsk hjorthornsalt

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Blanda mjöl, hjorthornsalt, kakao och vaniljsocker, och sikta ner i smeten. Blanda till en smet och rulla till bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 15-20 minuter i 150 grader.

CABARÉKAKA

3 ägg

1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver. Rör till försiktigt till jämn smet. Häll i smord form och grädda kakan i 200 grader i 20-25 minuter. Låt kakan bli sval. Dela i två delar som till tårta.

Fyllning:

125 gram smör och 1 dl mjölk kokas samman i 5 minuter. Låt svalna. Blanda i 1 dl florsocker och 1,5 tsk vaniljsocker.

Häll blandningen på de båda kakhalvorna och lägg samman. Sikta florsocker över och servera med vispad grädde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.