Sydnytt-team bestals under inspelning

Uppdaterad
Publicerad

Sydnytt på plats i centrala Landskrona för att spegla problemen med stölder och stenkastning. Då drabbas teamet själva.

Bilar som sätts i brand, stölder och stenkastning. Det är bara en del av problemen. Landskronastadsdelarna Centrum och Öster toppar listan när det gäller antalet polisanmälningar.

När Sydnytt besöker stadsdelen händer något, som gör att det blir ytterligare en polisanmälan. Mitt under en intervju stjäls en mobiltelefon från redaktionens reportagebil och teamet blir utsatt för stenkastning.

Mitt på dagen med mängder av folk i rörelse.

– De unga är ute på gatorna för att vandalisera, stjäla och bränna bilar. Det är något som är helt omänskligt. Jag är trött på vad de här ungdomarna gör, säger Abu Hamzah, som bor i området.

Här anmäldes över 22 000 brott per 100 000 invånare förra året enligt siffror från Brottsförebyggande rådet – 6 000 fler än genomsnittet för de problemområden regeringen valt ut.

Det är bland annat den här utvecklingen som kommunen vill vända genom sin 100 miljonerssatsning

– Om en miljö blir tryggare och det attraherar folk som inte begår brott väljer att flytta till området, så kommer vi att minska kriminaliteten, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (FP).

Men de boende är inte lika övertygade om att det skulle lösa problemen. Många ropar istället efter fler poliser.

– Vi känner oss otrygga på grund av all brottslighet. Jag tycker att de borde satsa på att förbättra säkerheten för oss som bor i området, säger Rachid Ilfil-Ali.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.