Lång ambulansväntan för Ystadbor

Publicerad

Akutpatienterna i Ystad kan  få vänta längre på ambulans efter den 2 april. Då ska nämligen sparkraven på sjukhuset drivas igenom, något som innebär att ambulanserna ska användas till att transportera ortopedpatienter till Kristianstad.

Det är lite drygt åtta mil mellan Ystad och Kristanstad, och personalen oroas av att ambulansen nu ska börja transportera patienter mellan sjukhusen – för i värsta fall är det ingen som kan backa upp på hemmaplan.

– Risken är att hjälpen blir fördröjd för att man tvingas skicka ambulanser från andra parter i Skåne, säger  Carl-Peter Axtelius, sjukvårdare.

– Och är det ingen som gjort någonting så räddar vi inte de patienterna längre, säger Gunilla Lindqvist, narkossköterska.

Men det är inte bara de akuta patienterna som riskerar att drabbas. De som ska flyttas är ofta äldre, multisjuka ortopedpatienter. De är alltså redan utsatta.

– Ju längre tid det tar innan de blir opererade desto större risk är det för att de kommer till ett boende eller så dör de, säger Gunilla Lindqvist.

Bakgrunden till detta är att Ystad lasarett ska spara 50 miljoner kronor och därför ska en del av ortopedpatienterna vårdas i andra delar av Skåne. Från och med den 2:a april ska de som till exempel bryter höftbenet inte längre vårdas i utan då ska de. Man beräknar att det rör runt ytterligare 350 patienter om året, varje patient innebär minst tre timmar till på vägarna – totalt 1050 timmar extra på vägarna per år.

– De här timmarna är svåra att hitta om vi vill ha en fullgod beredskap i regionen. Vår ambulans här kommer att vara mindre tillgänglig för akuta sjuksdomsfall och olyckor, säger  Carl-Peter Axtelius

Ambulanspersonalen menar att sjukhusledningen inte har analyserat hur sparkraven kommer att påverka deras verksamhet, men sjukhuschefen vill inte svara på frågor idag utan hänvisar istället till en presskonferens i morgon. Det är många frågor som fortfarande hänger i luften, men idag ser inte personalen nåt positivt med beslutet.

-  Nej, det kan jag inte säga att jag gör, säger Gunilla Lindqvist.

– Naturligtvis kommer man att lösa det, men risken är att det blir på invånarnas bekostnad, säger  Carl-Peter Axtelius

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.