Länsstyrelsen omprövar vindkraftstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Under en långt tid har de boende i Ekestad hävdat att vindkraftparken i skogen låter betydligts mer än de tekniska mätningarna visar. Och nu får de rätt av Länsstyrelsen.

Byn ekestad utanför Kristianstad ligger i en dalgång, och vindkraftparken strax intill på en höjd. När den byggdes var tillstånden baserade på mätningar som gjorts som visade att de boende inte skulle störas.

Så blev det inte, enligt de boende själva, som krävt att mätningarna ska göras om. Något som nu ska ske, efter beslut i Länsstyrelsens Miljöprövningsnämnd.

– Det är tydligt att de ljudkarraktärer som beskrivs av de boende inte stämmer överens med de som som finns i ansökningshandlingarna, säger Göran Fagerström, handläggare på Länsstyrelsen.

Unikt beslut

Att ett tillstånd för vindkraftverk omprövas när parken väl är på plats har aldrig tidigare hänt, enligt Göran Fagerström.

– Inte som jag känner till i alla fall, säger han.

Hoppfullt för de boende

I Ekestad är de boende glada över att ha fått Länsstyrelsen på sin sida.

– Det känns jättebra att vi kommit så här långt, säger Helen Lilja som bor i byn.

De senaste två veckorna har vinden varit ostlig, och då har ljuden runt just hennes hus varit värre än vanligt.

– Men sedan vänder vinden, och då är det grannarna på andra sidan som lider i stället. Det är just så det fungerar. Det bullrar inte hela tiden, men när det väl gör det går det inte att leva med det, säger hon.

Kan överklagas

När beslutet vinnit laga kraft måste företaget Karlsholms vindkraft alltså ut och göra nya mätningar. Och denna gång måste de sträcka sig över en månad istället för en timme, vilket var fallet förra gången.

-Jag har inte tagit del av beslutet, så jag kan inte yttra mig än, säger Håkan Wallin, vd på Karlsholms vindkraft.

Det är fortfarande möjligt för företaget att överklaga beslutet till Mark och miljödomstolen i Växjö. Under fredagen hade något sådant ännu inte kommit in. Sydnytt har sökt företaget Karlsholms vindkraft, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.