Foto: Olivia Svensson

Hundratals lastbilar i protest

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschaufförer i hela Skåne protesterade idag mot de orättvisa villkor som de menar genomsyrar branschen. Med en kortege som började vid Scania i Helsingborg ut på E6:an körde hundratals lastbilar i en manifestation.

Sydnytt pratade med lastbilschauffören Markus Nilsson när han körde i kortegen.

-Jag skulle gissa på att här är närmare 200 lastbilar och så ett gäng personbilar, säger Markus Nilsson, lastbilschaufför.

Chaufförernas ilska riktar sig mot de villkor som råder inom EU. Enligt arrangören Roy Holmberg har arrangemanget sin upprinnelse i de olika villkor som råder för chaufförer inom EU. Som det är idag är det många lastbilschaufförer från till exempel Bulgarien eller Makedonien som kör inrikesresor i Sverige till en extremt låg lön.

-Det är en osund konrruens, säger Roy Holmberg. De får bara köra tre laster i Sverige, men bryter mot lagen och kör många fler. De kanske tjänar 5000 kronor i månaden, så det är slavliknande förhållanden.

Lastbilschaufförerna vill att det ska vara samma villkor för alla chaufförer i hela EU oavsett vilket land man kommer ifrån. Enligt Roy Holmberg leder nuvarande system till lönedumpning för alla chaufförer.

-Det är en politisk fråga och vi måste få politiker både i Sverige och EU att förstå, säger Roy Holmberg, lastbilschaufför och arrangör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.