Romer registreras – förundersökning inleds

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har bekräftat att det finns ett register på över 4000 romer.

– Vi förstår att många är kränkta, säger Skånepolisen vid en pressträff i Malmö. Nu ska riksenheten för polismål utreda om något brott har begåtts.

Efter avslöjandet att man registrerat över 4 000 romer inleds nu en förundersökning mot Skånepolisen.

– Det finns anledning att misstänka det föreligger brott mot personuppgiftslagen, säger han till SVT Nyheter.

Polisens romregister

Tidigare i dag bekräftade Skånepolisen att det finns ett register och anmälde också sig själv.

– Vi ska inte ha register över små barn. Rent spontant och känslomässigt känns det helt felt, sade länspolismästare Klas Johansson.

– Jag beklagar det här, jag har själv barn. Kritiken är så graverande att vi ska göra en polisanmälan och göra en rättslig prövning av det här, fortsatte Johansson.

Med på presskonferensen fanns även biträdande chef för länskriminalen Petra Stenkula och områdeschefen för polisområde mellersta Skåne, Thomas Nilsson.

”Står i relation till de kriminella”

Enligt polisen är registret en grund för en särskild utredning kring ett antal kriminella personer som upprättades 2009. Registret upprättades som en underfil till den särskilda utredningen av Skånepolisen under 2011.

Sedan har polisen lagt till personer i de kriminellas närhet som inte misstänks för allvarlig brottslighet. Men personerna som har registrerats står i ”relation till de kriminella” som misstänks för allvarliga våldsbrott.

– Vi behöver nu bottna i hur gallringen har skötts, sade Petra Stenkula.

Även avlidna personer har registrerats.

– Rent känslomässigt förstår vi att det kan vara kränkande, sade Stenkula.

Polisen tänker inte leta läckor till varför Dagens Nyheter har fått tagit del av materialet, men anser att det rent säkerhetsmässigt inte är bra.

– Vi tänker inte ägna oss åt efterforskande av källa, det här innebär att vår demokrati fungerar, sade Klas Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet