Tältlägret på Industrigatan i Malmö. Foto: SVT

Lokal öppnas åt EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

EU-migranter som bor i tältläger i Malmö genomlevde en mycket kall natt natten till annandagen, något som väckt stor upprördhet bland frivilligorganisationer och politiker. Nu öppnas en lokal för migranterna.

Kylan kom plötsligt. På juldagen sjönk temperaturen kraftigt och natten till annandagen var det flera minusgrader ute. Trots det upprättades inga lokaler åt EU-migranterna att övernatta i.

De kraftiga reaktionerna från frivilligorganisationer och politiker lät inte vänta på sig, något som nu har lett till att man färdigställer en lokal på Amiralsgatan i Malmö under ledning av Stadsmissionen åt EU-migranterna. Om det handlar om sovplatser är än så länge osäkert, men tak över huvudet och värme utlovas.

Migrantlägret i Malmö

–Imorgon kommer vi att utvärdera hur många som har kommit och vilka behov som finns för att se hur vi ska agera vidare, säger Ann Söllgård på sociala resursförvaltningen i Malmö.

–Vi vet att många har åkt hem och lokalen rymmer upp till 50 personer.

Öppnade bara vid extremväder

När den ideella organisationen Solidaritet med EU-migranter tog kontakt med socialjouren på juldagen fick de veta att man bara öppnade lokaler vid extremväder. Först om Smhi utfärdade en klass 2-varning skulle EU-migranterna få tak över huvudet.

Men enligt flera politiker är detta en feltolkning av den överenskommelse som gjorts mellan de rödgröna i staden.

–Jag var väldigt irriterad över att det inte öppnades sovplatser redan igår, säger Nils Karlsson (MP) till Sydnytt.

–Vår överenskommelse var att det skulle upprättas sovplatser vid en köldknäpp.

Klockan 20:30 på annandagen öppnar Malmö stad och Stadsmissionen lokalen på Amiralsgatan 81.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet