Lund byter färg- men oklara nyanser

Uppdaterad
Publicerad

Åtta års lundensiskt alliansstyre är över. Socialdemokraterna och miljöpartiet tar över ledningen med ytterst knapp majoritet. Men den nya koalitionen behöver stöd av något av allianspartierna.

– Miljöpartiet har redan ringt mig, berättar Philip Sandberg, kommunstyrelseledamot för folkpartiet i Lund.

På Stortorget i Lund står Lunds nye ledare, Anders Almgren (S) och pratar oavbrutet i telefon. Det gäller att få ihop det nya styret, och då behöver koalitionen stöd inte bara från vänsterpartiet och FI utan också från något av allianspartierna.

Valet i Skåne 2014

– Men flera av dem har gått i moderaternas ledband under de senaste åren, så de kommer nog att inse att det är bättre att driva sina egna  frågor.

Samma sak säger Emma Berginger (MP) som tillsammans med Anders Almgren redan satt igång att hitta samarbetspartners. Under förmiddagen tog hon kontakt med Philip Sandberg (FP).

-Och jag svarade att vi är beredda att lyssna och träffas för samtal, säger han till Sydnytt.

Det fattas bara nån procent för att de rödgröna blocket ska få egen majoritet. Först på onsdag är samtliga röster färdigräknade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet