Lund – Högevallsbadet byggs om för 241 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Högevallsbadet ska moderniseras och byggas ut. Det beslutade Lunds kommunstyrelse på torsdagskvällen.

Hela ombyggnaden beräknas kosta 241 miljoner kronor, och innebär bland annat att badet får en ny 50-metersbassäng, större omklädningsrum och ett ombyggt äventyrsbad med två rutschkanor.

Samtidigt ska ventilationstekniken förbättras för att undanröja problemen med de höga halter av den farliga gasen trikloramin som tidigare uppmätts på Högevallsbadet.

Kommunstyrelsen var inte enig och den moderate ordföranden Mats Helmfrid fick fälla utslagsrösten. Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet den sista januari.

Lunds expert vill riva hela badet

Lunds kommuns egna miljöexperter dömer ut Högevallsbadet. Även om mätningar visar att luftkvaliteten inne på badet har förbättrats, är den fortfarande oacceptabel.

Mille Örnmark på företaget Weedo, som kommunen anlitat menar att Lund absolut behöver ett nytt badhus.

– Stommen, det vill säga betong och armering, är ok, men att åtgärda ventilation, avlopp, el m.m kommer kosta mer än 100 miljoner kronor. Och då får kommunen bara ett badhus som motsvarar det som byggdes för 25 år sedan, säger Mille Örnmark till Sydnytt.

Helt andra krav idag

Men dagens badgäster ställer helt andra krav på badhus än 70-talets standard.

– Då tänkte man sig badhus som rena sportanläggningar. Idag är det kunderna framförallt personer över 55 år och barnfamiljer. De vill ha lägre ljudnivåer, tillgång till spa och andra faciliteter, säger Mille Örnmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.