Lund lånar ut konst till Paris

Uppdaterad
Publicerad

Skissernas museum gör ett unikt utlån av konst till moderna museet i Paris. Tre jättetavlor av konstnären Sonia Delaunay, som har inte visats i Frankrike sedan 30-talet.

Var och en av tavlorna är 3 x 7 meter. De visades första gången på Världsutställningen i Paris. 1965 donerade Sonia Delaunay Skissernas museum i Lund och där har de hängt fram till idag då Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris ska låna konstverken till en utställning om konstnären.

Detta är första gången de tre verken, Motor, Propeller och Instrumentpanel, visas i Frankrike sedan de målades till Världsutställningen.

– Hon var en pionjär framförallt inom den abstrakta konsten och hon lyfte fram färgens betydelse i en tid då det inte var så modernt, säger Ann Landgren Danielson, intendent på Skissernas Museum

Personalen på Skissernas museum är så klart stolt över att få låna ut sin konst till en så namnkänd konstinstitution. Samtidigt har det funnits en oro för vad som kan hända under en flytt.

– Det har varit blandade känslor, men när det stod klart att en rad konservatorer skulle säkra att konstverken hålls intakta kände vi att vi kunde säga ja, säger Ann Landgren Danielson

Parismuseets chef Fabrice Hergott sägs beskriva målningarna som ”absolut centrala för utställningen.” De installeras i ett eget specialbyggt rum mitt i museet och betraktas som ”utställningens huvudnummer”.

När utställningen är klar turnérar tavlorna vidare till Tate Modern i London innan de kommer hem till Lund igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.