Foto: Claudio Bresciani / TT

”De anhöriga är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män i Lund, 17 och 21 år gamla, misstänks ha rest till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS.

Informationen kommer från polisen i Lund som kontaktades av männens anhöriga.

– De anhöriga är oroliga och vi, tillsammans med socialförvaltningen, gör det vi kan för att stötta dem, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund.

Polisen har inte kunnat bekräfta om uppgifterna stämmer, men har lämnat vidare informationen till Säpo.

– Enligt de anhöriga har männen hört av sig och berättat att de planerar att ansluta sig till IS, men vi vet som sagt inte om det faktiskt är så, säger Jörgen Nilsson.

17-åringen går på en gymnasieskola i Lund och rektorn där säger till Sydnytt att eleven har varit försvunnen en tid.

Enligt närpolischef Jörgen Nilsson är det första gången polisen får den här typen av uppgifter om ungdomar i Lund.

– Det här är en extrem situation och vi vet inte riktigt hur vi ska hantera den. Det är viktigt att vi gör rätt saker, säger han.

Efter att ha haft ett möte med socialtjänsten på tisdagseftermiddagen är polisen ändå inne på att använda sina beprövade metoder.

– Får vi signaler om att någon är på väg att radikaliseras är det viktiga är att identifiera vem som är bäst lämpad att tala med personen. Är de någon från socialtjänsten, någon från oss eller kanske någon helt annan. Och så är det viktigt att tala enskilt med dem. Det gäller att möta individerna, säger Jörgen Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.