Lungmask i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har nu i Ängelholmsområdet en svensk katt drabbats av lungmask. Och nu uppmanas veterinärerna skicka in avföringsprover från både hostande och friska katter för att se om det finns en spridning i landet.

I mikroskopet ser parasiten i larvstadiet ut som små böngroddar. Och det är så de ser ut när katterna får dom i sig via sniglar som dom mumsar i sig. Sedan växer dom till maskar på en dryg centimeter i kattens lunga där knutor bildas.

Den finns i alla våra grannländer men Sverige har hittills varit förskonad från just denna parasit. Åsa Tomaszewski har just startat Bjäre Veterinärklinik och det var när hon fick in en tio månaders hittekatt med en svag hosta som hon skickade in provet till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

– Jag blev överraskad eftersom parasiten inte funnits i Sverige och vi vet väldigt lite om den.

Slump att det blev Ängelholm

Men att sjukdomen upptäckts just i Ängelholmsområdet tror hon kan vara en tillfällighet just när det gäller den här masken eftersom exempelvis Norge har smittan.

– Andra sjukdomar som kommer med minskad gränskontroll och hundsmuggling kan drabba Skåne i högre grad, men inte just den här parasiten.

För att få en uppfattning om spridningen uppmanas nu veterinärer runt om i landet att skicka in avföringsprover från både friska och hostande katter.

Åsa Tomaszewski visar en burk där man ska lägga i en matsked bajs. Detta ska sedan ske tre gånger för att skickas till SVA.

Parasiten drabbar inte människor och smittar inte katt till katt och de katter som drabbas kan enkelt botas ger ett vanligt avmaskningsmedel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.