Linda nöjd med adoptivhund

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har rasat in efter Sydnytts serie om adoptivhundar från Rumänien. Men att adoptera en sådan hund kan bli riktigt lyckad.

Det tycker bland annat familjen Andreasson i Ängelholm.

Hunden Luke har bara bott hos sin nya familj i en och en halv månad. Hälften av sitt åttaåriga liv har han levt i ett hundhägn i Rumänien, sina första fyra år på gatan i samma land.

– Men han har redan lärt sig att lyssna till det nya namn vi gett honom. Med tanke på vad han gått igenom är han otroligt glad och tillgiven, säger Lukes ägare Linda Andreasson.

Förstår inte kritiken

Luke kom till familjen genom organisationen Dinas Ark. En verksamhet som några adoptivfamiljer kritiserat kraftigt. Men Linda är en av dem som inte förstår kritiken.

– Jag tycker att det känns väldigt missvisande. Det låter som att det bara skulle vara att klicka i en ruta på hemsidan och så får man hem vilken hund som helst. Så är det verkligen inte, berättar Linda.

I deras eget fall föregicks Lukes omplacering av flera intervjuer och ett stort ansvarstagande från organisationens sida.

-De som jobbar där är verkligen jättefina människor som älskar hundar, säger Linda.

Tar mycket tid

Och vad det gäller kritiken mot att hundarna från Rumänien skulle vara aggressiva tycker Linda att man som adoptivfamilj bör veta vad man ger sig in på.

– Det klart att Luke har sitt bagage, och det måste vi hela tiden vara medvetna om. Att adopterpa dessa hundar kräver enormt mycket tid.

Men om en hund fortsätter vara aggressiv beror på hur vi människor beter oss mot dem, säger hon. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.