Lyckopiller mot mensbesvär får kritik

Uppdaterad
Publicerad

HELSINGBORG | Lundaprofessorn Birgitta Hovelius kämpar mot sjukliggörandet av kvinnor, som ett sätt att tjäna pengar på för läkemedelsföretagen. Hon är arg över att ännu ett piller för kvinnor nu lanseras, för hon har sett mönstret förut genom historien.

– Förr handlade det om hysteri och nervositet, senare på 1900-talet om klimakteriet. Kvinnor måste få vara arga och irriterade utan att sjukliggöras! säger Birgitta Hovelius, professor och läkare inom allmänmedicin i Lund till Sydnytt.

”Varje månad mitt humör härskar, söndrar och förgör”. Så står det i en av annonserna för den nya medicinen mot svåra pms-besvär som nyligen börjat marknadsföras av Helsingsborgsföretaget Lundbeck. Men nu växer kritiken. Kvinnor görs till sjuka monster, menar kritikerna.

Danska Etiska rådet gick ut med sin kritik under måndagen, eftersom Lundbeck är ett danskt företag. I Danmark finns dock inte medicinen, utan bara i Sverige.

Och i Lund finns den starka kritikern Birgitta Hovelius, som tror att lanseringen av läkemedlet gör att nedstämda, irriterade och aggressiva kvinnor ses som något onormalt – något som måste medicineras och botas.

– Kvinnor har många anledningar att vara både arga och irriterade, så det är väl bara bra om de är riktigt arga några dagar i månaden, säger Birgitta Hovelius.

Läkemedlet Premalex är det första som godkänts för behandling av den svårare formen av premenstruella besvär. Det ska, enligt företaget Lundbeck, kunna hjälpa de 90 000 kvinnorna i fertil ålder, som varje månad lider av besvären.

Innehållet i burken liknar det som finns i Cipramil och Cipralex, alltså vanliga antidepressiva läkemedel.

– Det handlar inte om att ge medicin till alla kvinnor, utan till den grupp på 3-5 procent som har svåra besvär. Om de kan få hjälp förstår jag inte varför det ska kritiseras. Det är kvinnorna själva som berättat för oss att de känner sig som monster som härskar och förgör, säger Lundbecks svenska VD Björn Velin till Sydnytt.

Birgitta Hovelius förespråkar istället terapi för de kvinnor som inte står ut utan vill ha sjukvårdens hjälp.

– Kognitiv beteendeterapi har visat sig hjälpa mycket. Sedan tror jag att många kvinnor faktiskt står ut med de här besvären några dagar i månaden. Men om man hittar på en sjukdom och dessutom en medicin, så blir det ”lättare” att känna sig som sjuk, menar hon.

FAKTA

Birgitta Hovelius har kämpat för att introducera genusbegreppet, både på läkarutbildningen och inom forskningen i Lund, suttit i Vetenskapsrådets genusforskningskommitté och i Nationella sekretariatet för genusforskning.

PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) drabbar mellan tre till fem procent av alla kvinnor i fertil ålder. Det är en svårare form av PMS-besvär som bland annat tar uttryck i irritation, nedstämdhet, oro och humörsvängningar.

Nu har escitalopram (Premalex) godkänts av Läkemedelsverket för behandling av PMDS. Det är det första läkemedlet i Sverige mot symtomen. Läkemedlet har utvecklats av Lundbeck, som i en klinisk studie på drygt 150 kvinnor kunde visa att läkemedlet minskar symtomen med mer än 80 procent.

Mellan 60 000 – 90 000 kvinnor i Sverige beräknas lida av PMDS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.