M: En miljard extra till cancervård

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas stora valfråga är cancervården. Det stod klart när valmanifestet presenterades idag.

Den nya strålningsanläggningen i Lund är basen i moderaternas satsning men utöver det som hittills satsas i vården ska en miljard kronor ska förbättra möjligheterna till en bättre cancervård.

Att få en snabb diagnos har visat sig avgörande för chanser att överleva cancer. Diagnostiskt center som idag finns i Kristianstad ska permanentas. Dessutom ska den verksamheten kopieras och finnas på fler platser i Skåne.

En egen kontaktsjuksköterska ska införas för den som får ett cancerbesked. Det för att minka oron hos patienten. Dessutom nya och bättre läkemedel, rehabiliterngsinsatser samt en större satsning på vård i livets slutskede ska ingå i den miljard moderaterna vill satsa på cancervården.

Ökade skatteintäkter

Möjligheten för bland annat barn, som fått ett cancerbesked som innebär att det medicinskt sett inte finns något göra för att bota sjukdomen, ska kunna vårdas i hemmet i livets slutskede ska öka. Exakt vilka åtgärder som behövs för att åstadkomma det målet kommer att behöva utredas.

Detta ska finansieras genom att skatteintäkterna förväntas öka de kommande åren. Under de kommande fyra åren ska cancervården få en miljard extra jämfört med i dag. Men exakt hur stor den årliga ökningen blir vet moderaterna inte i dag.

Köerna i vården ska minskas genom att införa fler vårdval. Fler val har gett minskad köer menar moderaterna.

– Genom att det blir fler aktörer så konkurrerar de också om patienterna, de tävlar lite om patienterna, säger Carl-Johan Sonesson (M). Det innebär också att vi kan få ner priserna på vården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.