Bild från SD:s valvaka till vänster och bild på Lars-Ingvar Ljungman (M) till höger. Foto: TT

M-ordförande öppnar för SD-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar Moderaterna för ett samarbete med Sverigedemokraterna, på ett lokalt plan. Enligt Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman (M) blir ett samarbete ”nödvändigt” i flera skånska kommuner.

– Det parlamentariska läget är ju sådant att vi inte kan stänga ute en fjärdedel av väljarna, säger han.

Skåne är Sverigedemokraternas starkaste fäste. I en tredjedel av de skånska kommunerna fick partiet mellan 20 och 25 procent av rösterna och i flera kommuner har partiet fått prestigefyllda förtroendeuppdrag.

Valet i Skåne 2014

Mot bakgrund av detta anser nu Vellinges förra kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) att det inte längre är möjligt för övriga partier att helt låta bli att prata med SD.

– Vi måste fundera på om det är relevant att säga att man inte med tala med ett parti som en fjärdedel av väljarna röstat på.

Kan samarbeta kring annat än migration

I tretton skånska kommuner har övriga partier bildat blocköverskridande majoritetsstyren, som bland annat syftar till att minimera SD:s inflytande. Men i nästan lika många kommuner råder ett ytterst komplicerat parlamentariskt läge där Sverigedemokraterna ofta är vågmästare.

– Även om man är starkt kritisk till SD:s migrationspolitik så finns det ju andra frågor som det går att samarbeta kring, säger Lars-Ingvar Ljungman (M).

Strider mot partiets centrala policy

På riksplanet uttrycker sig dock Moderaterna lite mer försiktigt. Partisekreteraren Kent Persson har inte gått att nå, men hans pressekreterare Henrik Sjöström säger att Moderaterna har en policy att inte samarbeta med, eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

– Den policyn har vi haft sedan förra mandatperioden och den står fast, säger han.

Hur reagerar ni på att M lokalt väljer att samarbeta med SD?

– Vi fortsätter att isolera partiet.

Men uppenbarligen gör ju inte Moderaterna i Skåne det?

– Vår policy står fast. Ni kan lyssna på Ekots lördagsintervju från förrförra lördagen för att få reda på Kent Perssons ståndpunkt.

Vad säger ni till Lars-Ingvar Ljungman?

– Vår policy är att inte samarbeta eller göra oss beroende av SD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet