Foto: Lars-Gunnar Bengtsson

Maj-Britt, 91, lurad och bestulen

Uppdaterad
Publicerad

Maj-Britt Malmberg är 91 år och synskadad. Igår trängde hänsynslösa tjuvar in i hennes bostad på Söderkulla i Malmö. Det satte djupa spår i henne.

Det hände igår eftermiddag. Hon hade varit och handlat och gick hem med kassarna hängande på rullatorn. När hon kom fram till sin port kom en kvinna i 30-årsåldern fram till henne.

–Hon frågade om hon skulle hjälpa mig. De är så vänliga i min trappuppgång, så jag trodde hon bodde här, säger Maj-Britt Malmberg.

Kvinnan följde med henne till lägenhetsdörren och sa att hon kom från vårdcentralen.

– Hon sa att jag var listad. Äldre i området skulle undersökas, berättar hon.

Tog smycken och pengar

Maj-Britt föstes in i köket och där ställde kvinnan en massa frågor och låtsades undersöka henne medan en medhjälpare stal  från en låda i sovrummet. Där förvarade Majbritt pengar, 14 500 kronor,  plus smycken som gått i arv.

– De tog tre pärlhalsband, guldsmycken och alla pengarna.

Hon fick inga större fysiska skador, men inombords var det värre.

–Det är inte pengarna, som är det värsta, utan känslan. Jag känner stort obehag. Polisen sa att jag inte skulle tänka att det var min skuld, men nog kunde jag ha agerat klokare och anat oråd tidigare, avslutar Maj-Britt Malmberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.