Maktskifte räddar Pyttebron

Uppdaterad
Publicerad

– Nu river vi upp beslutet om Klippanvägens förlängning!

Det säger Lars Nyander (S), sedan det står klart att det blir ett maktskifte i Ängelholm.

I kväll hålls ett historiskt möte på Folkets hus. Då skriver Socialdemokraterna under ett avtal om valtekniskt samarbete med Engelholmspartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet.

– Det innebär inte att vi kommer att ha en gemensam politik. Ängelholm kommer att styras av en socialdemokratisk minoritet med 16 mandat. Den får förhandla med andra för att få igenom sina frågor, säger Miljöpartiets gruppledare Karl-Otto Rosenqvist.

Tillsammans får de fyra partierna 26 av fullmäktiges 51 mandat, och därmed får Sverigedemokraterna ingen vågmästarroll.

– Ett stycke historia skrivs, säger Stig Andersson i Engelhpolmspartiet.

Inte sedan 1970-talet

Det är Moderaternas kraftiga ras i valet som bäddat för maktskiftet och som har fått Folkpartiet att bryta ett mångårigt borgerligt samarbete.

Socialdemokraterna har inte styrt Ängelholm sedan början av 1970-talet.

– Maktskiftet känns bra i och med att de borgerliga haft majoritet längre än vad jag är gammal, säger Lars Nyander (S), kommunstyrelsens blivande ordförande.

Han noterar glatt framryckningen med över 2.000 socialdemokratiska röster.

Partiet har lyft fram skola och barnomsorg i valrörelsen och får nu chans att omsätta förslagen i praktiken.

– Vi vill ha ett tak för barngrupperna i förskolan på 15 barn. Detta i sin tur leder till flera kringbeslut, som att vi behöver flera förskolor och fler pedagoger.

River upp vägbeslut

Lars Nyander är väl medveten om att ett minoritetsstyre inte är enkelt.

– Det kommer att ställa ytterligare krav på oss. Det blir många förhandlingar i sakfrågor, men det kommer att bli fantastiskt kul.

En fråga är han dock säker på att kunna driva igenom utan problem – och som räddar den hotade Pyttebron.

– Det första vi ska göra är att riva upp beslutet om Klippanvägens förlängning. Där vet vi att vi har en majoritet med oss, säger Lars Nyander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.