Malmö höjer skatten med 30 öre

Uppdaterad
Publicerad

Malmös kommunstyrelse vill höja skatten med 30 öre nästa år.

– Malmö är en snabbt växande stad och inflyttningen ser ut att bli fortsatt stor. Detta ställer höga krav på kommunens verksamheter och utbyggnaden av till exempel skolor och förskolor. Under mandatperioden kommer grundskolan att behöva byggas ut med fler än 7000 platser, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddlande.

Skattesatsen, som efter höjningen blir 21,24 procent, ska också få kommunens ekonomi i balans. Malmö Stad har idag ett underskott på 300 miljoner kronor framförallt beroende på att kostnaderna för försörjningsstöd, tidigare socialbidrag, har ökat.

Samtliga oppositionspartier reserverade sig mot förslaget.

– Med de redan föreslagna skatterna från regeringen och Region Skåne så blir det en trillingnöt av skattehöjningar som kommer att drabba de många hushållen i Malmö med svag privatekonomi, säger oppositionsrådet Torbjörn Tenghammar (M).

Formellt tar kommunfullmäktige beslut om skatten vid mötet 27-28 november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.