Bilden har inte med texten att göra

Malmöläkare inrättade psykavdelning i sin villa

Publicerad

En läkare i Malmö inrättade en egen akutpsykiatrisk avdelning i sin villa, och skrev ut för höga doser centralstimulerande läkemedel. Dessutom var hans journaler slarvigt skrivna. Nu får läkaren kritik av IVO – som dock medger att mannen tagit sig an patienter som inte den offentliga vården kunde hantera.

Intill sin villa i Limhamn i Malmö hade mannen byggt ut sin mottagning.

En dag för två år sedan ringde en anonym tipsare till Socialstyrelsen och berättade att en patient kommit in till en vårdinrättning med svår abstinens. Enligt anmälaren skulle kvinnan ha hämtat ut flera hundra Xanor-tabletter på bara några dagar hos läkaren i Malmö.

”Socialtjänsten tog inte sitt ansvar”

IVO har nu granskat mannens verksamhet och riktar kritik på flera punkter.

Bland annat får mannen kritik för att han omvandlade sitt hem bli en akutpsykiatrisk avdelningen när han lät en kvinnlig patient med svår och långvarig psykiatrisk problematik bo i hans villa. Mannen svarar att han ansåg att socialtjänsten inte tagit sitt ansvar för kvinnan, och att han inte kunde låta henne bo på gatan.

Men patienten borde ha fått vård i en offentlig inrättning, anser IVO.

Borde ha samverkat med det offentliga

Dessutom har mannen haft omotiverat många besök med sina patienter. Men IVO har svårt att se att det enbart är negativt. I sitt beslut skriver de att han lagt ner ”mycket tid i omvårdnad och omsorg med hög tillgänglighet” . Då den offentliga psykiatrin ansåg att kvinnans sjukdomsbild var svår, fick Malmöläkaren kvinnan i ”sitt knä” av socialtjänsten. Landstinget borde ha bättre beredskap för att planera vården för en sådan svår patient, så att mannen inte skulle bli tvungen att ha henne i sin villa, skriver IVO – som samtidigt anser att läkaren borde ha samverkat bättre med andra offentliga aktörer.

Mannen får dessutom kritik för att ha skrivit sina journaler slarvligt och för att han skrev ut höga doser av centralstimulerande läkemedel, som trappats upp alltför snabbt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.