Foto: Bildbyrån

Malmös leksingar revanschtaggade

Publicerad

De är kvartetten som fick kicken i Leksand och i stället hamnade i Malmö. Nu siktar de på att sänka sitt gamla lag och ta Malmö till en efterlängtad SHL-comeback.

– De vill säkert visa att Leksand gjorde fel. Det blir lite extra revanschsug och taggning för de spelarna, säger Malmös tränare Mats Lusth.

På skärtorsdagen ska den dramatiska kvalbataljen avgöras i en sjunde och avgörande match i Leksand.

Det blir en start på helgen som blir alldeles underbar för vinnaren och en tuff påsksmäll för förloraren.

På onsdagen var det åtta år sedan Malmö åkte ur högsta serien. Sedan dess har klubben kämpat förgäves för att ta sig tillbaka.

För klassiska och populära Leksand vore det ett stort misslyckande att tappa SHL-statusen efter bara två säsongers comeback i högsta serien.

Lång väg tillbaka

Leksingarna känner alltför väl till misslyckade återtåg då det förra gången tog sju år att ta sig tillbaka.

SHL-pamparna skulle helst se båda klubbarna i högsta serien.

Malmötränaren Mats Lusth har själv Dalabakgrund, kommer från Mora där få gillar Leksand.

-Vi har många supportrar i Mora just nu, jag får många sms och meddelanden därifrån. Vi har hela Mora i ryggen, skrattar han efter Malmös korta ispass dagen före avgörandet.

Sparkad två gånger

Hans fyra spelare, alla forwards, med Leksandsanknytning är:

+ Kanadensiske centern Eric Himelfarb, 32. Fick sparken från Leksand två gånger – togs till nåder en gång – tidigare den här säsongen. Bäste målskytt i kvalet med fyra mål.

+ Fabian Brunnström, 30, fick lämna Leksand i januari.

+ Göteborgsfödde norrmannen Jens Henrik Tönjum, 19, fick hålla till i Leksands juniorlag i höstas och flyttade i stället till Malmö där han tagit sig in i A-laget.

+ Dalkarlen Jens Jakobs, 30, fick lämna Leksand mitt under förra säsongen. Bäste poängplockare i kvalet med sex poäng (2+4). Jakobs avslutade förra säsongen med att skjuta upp Djurgården till SHL med sju kvalmål.

-Det var en härlig känsla, den vill man uppleva igen, säger Jakobs som dock tonar ned Leksandskopplingen.

-Första månaderna efter att jag fått lämna var inte roliga. Men det har jag lagt bakom mig. Jag tänker bara på Malmö nu och vi ska göra allt för att gå upp.

Leksand har dock fördelen av hemmaplan. Efter varsin bortaseger i inledningen av matchserien har de fyra senaste matcherna slutat med hemmaseger.

Fakta: Kvallag med sex SM-guld

Leksand

Antal SM-guld: 4 (1969, 73, 74, 75).

Säsonger i SHL: 31.

Senaste allsvenska säsongen: 2012-13.

Malmö

Antal SM-guld: 2 (1992 och 94).

Säsonger i SHL: 16.

Senaste SHL-säsongen: 2006-07.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.