Mångmiljonsatsning gav inget resultat

Publicerad

Stadsdelen Gamlegården i Kristianstad fick mest landet när regeringen satsade på utanförskapsområden.

Förra regeringens 200 miljoner kronor till 15 utsatta områden i Sverige, är slut.

En stadsdel som fått pengar är Gamlegården i Kristianstad.

Men någon mätbar förbättring kan man inte se ännu.

Det är julavslutning för läxhjälpen på Urbana hembygdsgården i Kristianstad. En av satsningarna som genomfördes när de första så kallade Urban15-pengarna delades ut för ett år sedan.

Drygt 11 miljoner kronor fick Gamlegården. Mer än någon annan av dom utvalda stadsdelarna i landet.

– Urban 15 pengarna innebar att vi kunde göra saker som tidigare inte hade varit möjliga, säger Lena Hagerman, utvecklingsstrateg på arbete- och välfärdsnämnden i Kristianstad.

Läxhjälp

Ungdomarna som firar terminsavslutet med pizza säger att läxhjälpen har haft betydelse.

– På idrottsträningen uppmuntrar de oss att komma till hembygdsgården. Jag anstränger mig för att skicka hit folk, säger Abdi Mahamed.

Han får medhåll av fler.

– Läxhjälpen betyder mycket. Jag hade inte fixat betygen så bra annars, säger Iasin Ali.

Men trots ungdomarnas vittnesmål, har insatserna inte gett mätbara resultat ännu. I den senaste statistiken pekade siffrorna för Gamlegården snarare åt fel håll och det straffade sig.

Säkt betygssnitt

Principen för att få mest statliga pengar har nämligen varit en slags talangtävling. Den stadsdel som på ett år förbättrar statistiken för arbetslöshet, skolresultat och försörjningsstöd, får mer pengar i belöning.

I Gamlegården sjönk betygssnittet i fjol, bidragstagarna blev fler. Så när omgång två fördelades fick Kristianstad kommun bara hälften så mycket, 5,6 miljoner kronor

– Det är klart att vi är besvikna. Vi hade hoppats på mer, säger Radovan Javurek (FP), ordförande i arbete- och välfärdsnämnden.

Folk kämpar hårt

Så sent som i fredags gick folkpartistiska kommunalrådet Pierre Månsson ut och sa att Gamlegården inte klarar att ta emot fler nyanlända med de stora behov som följer. Andra menar att det tar tid innan insatserna bär frukt, men här och nu kämpar unga och gamla i Gamlegården på för att etablera sig i samhället.

– Folk kämpar hårt här. När de går härifrån läxhjälpen är de svettiga, så hårt kämpar de, säger eleven Hussein Munhel.

Men det finns också kritik mot hela upplägget med Urban 15-pengarna och hur de har använts. I Sydnytt imorgon berättar vi om kritikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.