Mardrömslik barndomsupplevelse gav styrka

Uppdaterad
Publicerad

Som 11-åring blev hon fast i föräldrarnas hemland Syrien. Ett år senare lyckades mamman få hem henne till Sverige.

– Min barndom försvann och när jag kom hem var jag en vuxen person, säger Balqis Lamis Khattab som idag brinner för att hjälpa ungdomar och framförallt tjejer till ett bättre självförtroende.

Som 11 åring reste hon på semester till sin mammas hemland Syrien. När de skulle åka hem till Sverige fastnade de i passkontrollen.

– De tog mitt pass och sa att det var ogiltigt.

”Fick mig att mogna”

Enligt Balqis Lamis Khattab handlade det hela om en familjekonflikt som hon inte vill gå in på. I ett år tvingades hon bo hos släkt och vänner men också på barnhem. Flera gånger försökte hon rymma med sin mamma som till slut efter ett år fick ut dottern ur landet.

– Naturligtvis var det hemskt. Jag mådde jättedåligt men det fick mig ändå att mogna berättar hon.

Vill få tjejer att tro på sig själva!

Idag är hon 22 år och med ett brinnande engagemang för att få ungdomar att sysselsätta sig. Hon har hela skåne som arbetsfält men särskilt i Rosengård har hon arbetat för att få tjejer att tro på sig själva och att delta på samma villkor som killar.

– Jo det är en viktig fråga i hela världen inte bara i Rosengård. Vi har många samtal och jag visar vad man kan göra och hur de kan engagera sig och jag pratar ibland också med föräldrarna .

Startar arbetsförmedling

Trots att hon redan har fem jobb och en massa frivilliga engagemang ska hon snart också starta en kombinerad arbetsförmedling, fritidsgård med aktiviteter i centrala Malmö.

– Jag jobbar året om och vaknar mitt i natten och tänker att; jag svarar på mina mail innan jag vaknar så har jag inte så många att svara på när jag vaknar.

– Och får man ett mail där någon berättar att jag hjälpt dem till ett arbete eller studier så känner jag att hela kroppen glädjs, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.