Mask hot mot Östersjötorsken

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler torskar som fångas i Östersjön har drabbats av mask. Orsaken är det ökade beståndet av gråsäl, som är värddjur för masken.

Det kustnära fisket är hårt drabbat.  Och nu vill fiskeridirektören på länsstyrelsen i Skåne att sälstammen minskas.

Sälmasken eller torskmasken, som den också kallas kan bli cirka tre centimeter lång. Den finns i sälar och transporteras via avföring till smådjur som torsken äter. Ju större förekomst av säl, desto större blir problemet med torsken.

– Utanför Skånes och Blekinges kuster har beståndet av gråsäl ökat exceptionellt de senste åren, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på Länsstyrelsen i Skåne.

Masken finns inte i den torsk som fångats ute till havs. Men det kustnära fisket har drabbats hårt, särskilt i Blekinge, nordöstra Skåne och kring Trelleborg och Falsterbo.

Efterlyser skyddsjakt

– Man kan inte fiska torsk i de områdena längre. Det är inte lönsamt. Dels tar sälen en stor del av torsken, dels får man avdrag hos oss om det är mask i den, säger Knut Jeppsson, platschef på beredningsindustrin Skillinge Fisk-Impex i Simrishamn.

Sälmasken är normalt inte farlig för människor, men den kan vålla irritation om den sväljs levande. Den dör om den upphettas till cirka 60 grader eller om den djupfryses.

Sälen  har lagligt skydd, men Johan Wagnström ifrågasätter det skyddet.

– Det är helt avgörande för det kustnära fisket att vi ser över sälpopulationens storlek, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.