Mast tar pulsen på växthusgaser

Uppdaterad
Publicerad

En nybyggd mast mitt ute i skogen i Perstorp ska hjälpa forskarna att kartlägga hur mycket växthusgaser som finns i vår omgivning. I minst 20 år kommer provtagningen att pågå. Förmodligen blir det ännu längre.

– Någon sa till mig att vi nog får mäta här i flera hundra år och då sa jag att det blir mina barn och barnbarn som i så fall får ta över, säger Anders Lindroth, projektledare och professor i naturgeografi vid Lunds universitet.

Han ansvarar för byggandet av sex klimatmaster från Abisko i norr till Perstorp i söder. De ingår i ett europeiskt nätverk där 17 länder i nuläget ingår. Mätningarna i alla länder sker enligt samma standard så att resultaten kan jämföras. Forskarnas uppgift är att kartlägga och analysera men de ska inte komma med lösningar.

– Det är inte vårt uppdrag men jag räknar med att både politiker och organisationer som Naturvårdsverket kommer att vara intresserade av vad vi kommer fram till, säger Anders Lindroth.

Masterna kan även fungera som värdar för andra forskningsprojekt inom t ex meteorologi och hydrologi. Eller kanske mobiltelefoni.

– Grannarna var först skeptiska till den här masten och överklagade men när den väl var på plats var den en som sa till mig att den ju kan användas för att förbättra mobiltäckningen här i Perstorp och det är vi inte främmande för, säger Anders Lindroth och skrattar.

Några av hans medhjälpare är på plats och ser till så driften kan komma igång i sommar. Förutom själva masten finns det ett labb och snart även en byggnad där forskarna kan bo och arbeta under en lång tid framöver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.