Foto: svt

Medfött beteende bakom ratten

Uppdaterad
Publicerad

Små ryck i ratten när du kör är helt naturligt och finns hos alla. Det visar ny forskning.

Rycken är ofta omedvetna.

-Ibland handlar det bara om några få grader som man flyttar ratten. Man gör små, små korrektioner hela tiden, säger Ola Benderius, forskare vid Chalmers institution för tillämpad mekanik.

Den nya forskningen är tvärvetenskaplig. Inom den tekniska vetenskapen finns modeller om olika sätt att styra fordon. Inom neurovetenskapen finns forskning om hur människan använder händerna för att sträcka sig efter något.

-Men kunskapen om att det är så här även när man kör bil är nytt, säger Ola Benderius.

Forskningen baseras bland annat på styrdata från mer än 1 000 timmars bil och lastbilskörning. Men också efter ett experiment i en simulatormiljö där bland annat 12-åringar fick testa att köra bil.

Såväl i styrdatan som i barnens testkörning fanns rycken där. Det tyder på att det är ett medfött beteende, enligt Ola Benderius.

Genom att göra en matematisk modell kring de små rycken går det att förutsäga vad föraren ska göra.

Antisladdsystem och andra säkerhetssystem är därför lämpliga användningsområden.

-Att ett system i en bil tidigt reagerar och dämpar en manöver från en trött förare som är på väg att köra av vägen, säger Ola Benderius.

Fakta: Så gjordes studien

* Forskningen bygger på den neurovetenskapliga teorin ”reaching” som handlar om hur vi sträcker oss mot ett mål.

* Forskningen bygger också på tankar inom reglerteknik som kallas ”tracking”, om hur vi kontinuerligt följer vägen med ratten.

* Inom tracking har det hittats ett avvikande mönster, hittills oförklarliga ryck när människan styr ett fordon.

* Den nya forskningen ger nu en biologisk förklaring till de tidigare oförklarliga rycken.

* Data från 1 000 timmars körning och ett test där ett 10-tal 12-åringar körde bil i en simulator har också använts som grund i forskningen.

Källa: Trafikforskare Ola Benderius vid Chalmers tekniska högskola (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.