Kollegorna styr vad vi äter

Uppdaterad
Publicerad

Dagligen möts vi av recept, kostråd och diettips i tidningar, i annonser och på facebook. Men vad som verkligen påverkar vad vi äter är faktiskt våra arbetsplatser och kollegor. Det visar Maria Nybergs forskning vid högskolan i Kristianstad.

Många av oss har tydliga föreställningar om vad som är bra och vad som inte är bra att äta och detta revideras ideligen.

Ena dagen får vi för oss att vi inte ska äta kolhydrater, att mandel och nötter är nyttigt och att allt socker är av ondo, för att nästa dag äta tårta med våra kollegor. För faktum är att vi påverkas mer av våra arbetsplatser än vi tror.

– När man frågar folk om de vet vad som är bra mat, så tycker de flesta att de vet det. Men sen kanske de äter helt annorlunda eftersom kollegorna äter på ett visst sätt, och det påverkar oss.

Arbetsplatser påverkar

Maria Nyberg är Universitetslektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan i Kristianstad och forskar om maten och måltiden i arbetslivet. Och hon har märkt att trots att vi tror att vi främst påverkas av media när det gäller våra kostvanor, så är det våra arbetsplatser som påverkar oss mest.

– När vi pratar med en nära vän på telefon så pratar vi ju oftast inte om mat utan om andra grejer som är mer privata. Men på arbetplatsen är snacket mer ytligt, där pratar vi väder och ofta mat, säger Maria Nyberg.

– Vi byter recept, vi byter diettips och börjar kanske gå på dieter som vi egentligen inte är intresserade av bara för att alla andra på jobbet gör det.

Studerar flygpersonal

Just nu studerar Maria Nyberg matvanorna hos flygkabinpersonal och lastbilschaufförer.

– Det är oerhört spännande att se hur olika typer av arbetsplatser skiljer sig åt när det gäller synen på mat och kosthållning, säger hon.

På tisdagen föreläser Maria Nyberg om sin forskning på symposiet ”Vårt dagliga bröd – Vad säger forskningen” i Lund som anordnas av Fysiografiska Sällskapet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.