Mens uppåt väggarna

Uppdaterad
Publicerad

Den ska helst inte synas alls. Och syns den är det i reklamsammanhang, då den av nån anledning är blåfärgad. Men på Landskrona museum syns mensen i allra högsta grad.

För nu har kapitlet ”Blood mountain” ur Liv Strömquists senaste seriealbum tagit plats på väggarna.

Hon är känd för att genom humor och satir tala om feminism, ojämlikhet och orättvisor.

Kvinnliga könsorganet

Nya seriealbumet ”Kunskapens frukt” handlar om det kvinnliga könsorganet, och kapitlet ”Blood mountain” ställs nu ut i stor skala på Landskrona museum. Hela utställningsrummet är fyllt av teckningar om mens.

– Det är ju ett ämne som fortfarande är väldigt tabubelagt i vårt samhälle, det är väldigt väldigt laddat med mens, säger Liv Strömquist.

– Jag tror att det har att göra med könsmaktsordningen, att den fortfarande lever kvar. Mens är så förknippat med kvinnokroppen och därför anses menstruationen vara något med väldigt låg status.

Bilder väcker anstöt

Det är första gången hennes serier visas i så här stor skala i en utställning. Tidigare har en bild, den där en isdansös gör en piruett med trosorna synligt nedblodade av mens, visats på grafikens hus i Mariefred. Det väckte starka känslor hos en del besökare, som inte tyckte att sådana bilder hör hemma på museum.

– Den här typen av tabun påverkar en jättestarkt psykologiskt. Om man är en människa som har mens och det är förknippat med något äckligt som ska döljas, då tror jag att det djupgående kan påverka ens självkänsla. Därför är det jätteviktigt att bryta det tabuet, säger Liv Strömquist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.