Mer tillsyn på byggen än i äldrevården

Publicerad

Kontrollen av ett bygge är ofta bättre än tillsynen av vården av gamla på äldreboenden. En avhandling i ämnet vid Ekonomihögskolan i Lund visar på en snällhetskultur.

Till exempel litar kommunerna på vad entreprenörerna säger utan att självakolla att uppgifterna stämmer. Och vissa kommuner har aldrig oanmälda tillsynsbesök, skriver Sydsvenskan.

I teknisk verksamhet däremot hade det varit otänkbart, enligt forskarenKarin Bryntse.  Där tillämpar man bådeföranmälda och oanmälda besök.

När kommunerna fick frågan i samband med avhandlingen sade flera att detskulle kännas obehagligt att göra oanmälda inspektioner. Som om man inte litadepå entreprenören.

I Staffanstorps kommun till exempel dröjde det över tre år innan kommunen gjorda oanmältbesök på ett av boendena. Då uppdagades en förvaringsliknande vård där brukarnahade sällskap av tv och radio för att personalen inte hann med att ge dem dentid de behövde när det var fullbelagt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.